شیره انگور و ارده در بروجرد, یکی از مقوی ترین فرآورده های انگور است که از سالیان دراز مورد توجه و مصرف تعداد زیادی در تمام نقاط دنیا بوده است. حجم خرید و فروش شیره
انگور در تهران و شهرهای بزرگ بسیار بالاست و هر سال حجم زیادی از شیره, از تامین کننده های این کالا روانه بازار شهرهای بزرگ می شود. دلیل آن را هم می
توان فواید بسیار شیره انگور و جایگزین آن با شکر و سایر افزودنی های شیرین به خاطر قند طبیعی که دارد. شیره انگور به دو روش صنعتی و سنتی تهیه می شود و
در اختیار مصرف کننده ها قرار می گیرد.
بهترین شیره انگور ایران
انگور در کشور ایران به صورت انبوه در استان های همدان, آذربایجان غربی, کردستان و قزوین برداشت می شود و همین شهرها هم مراکز اصلی تولید و عرضه شیره انگور هستند. هر سال در فصل پاییز که زمان برداشت انگور در این شهرها می باشد, حجم زیادی از انگورها برای تهیه شیره انگور که به آن دوشاب هم گفته می شود, کنار گذاشته می شود.
برای تشخیص بهترین شیره انگور نباید فقط از لحاظ ظاهری بررسی کرد. بلکه حفظ خواص و فواید میوه در هنگام درست کردن شیره نیز یکی از مواردی است که باید به آن دقت کرد. شیره به دو روش صنعتی و سنتی تهیه می شود. معمولا در نمونه های سنتی, رنگ تیره تیره تر است و در نمونه های صنعتی رنگ آن روشن تر است و اکثرا هم رنگ روشن آن را دلیل بر کیفیت پایین بودن کیفیت می دانند, در صورتی که کاملا اشتباه است.
رنگ روشن به دلیل نوع فرآوری شیره انگور است. در نمونه های صنعتی انگور را در دیگ های بزرگ و با حرارت کم شروع به جوشاندن می کنند تا فواید میوه انگور در شیره تولید شده حفظ شود برای همین اکثرا رنگ آنها روشن است. در حالی که در بعضی از نمونه های سنتی, به دلیل حرارت زیاد و بالایی که به انگور داده میشود بسیاری از خواص میوه از بین می رود. امروزه فروش شیره انگور بسیار بالا می باشد علت آن، خواص بالای این محصول است.
شیره انگور با خواص درمانی و دارویی فوق العاده
یکی از عواملی که باعث شده است, شیره انگور و ارده اردکان در کل جهان محبوبیت و مخاطبان زیادی داشته باشد, خواص درمانی و دارویی است که دارد. از جمله خواص
دارویی شیره انگور اصل که بسیار حائز اهمیت است می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دارای مقدار زیادی از ویتامین ها به ویژه ویتامین های گروه آ, ب و ث است.
- یکی از خواص بارز شیره انگور رفع ضعف عمومی بدن است. می توان مقداری از آن را با شیر یا آب مخلوط کرد و روزانه به بیمار داد.
- شیره انگور محرک کبد است و باعث خونسازی می شود. برای کسانی که کم خونی دارند, حتما توصیه می شود.
- به بهبود نفخ و هضم کمک میکند و باعث بهبود سیستم گوارش می شود.
- کسانی که سرد مزاج هستند به دلیل گرمی که شیره انگور دارد برای آنها یک نوشیدنی فوق العاده به حساب می آید.
- یکی دیگر از خواص شیره انگور این است که باعث دفع اوره و اسیدهای غیر مفید در بدن می شود, به همین دلیل کارشناسان آن را تمییز کننده روده و معده می دانند.
- باعث افزایش وزن و عضله سازی هم میشود, از این رو به ورزشکاران توصیه می شود.
- باعث غلیظ شدن شیر مادر, در زنان شیرده می شود.
بازار شیره انگور در تهران
استفاده از شیره انگور و سایر فرآورده های انگور در فصل های سرد بیشتر مورد توجه است و مصرف دارد, به همین دلیل بازار شیره انگور ایران در ۶ ماه دوم سال
رونق بیشتری دارد. البته یکی دیگر از دلایل رونق خرید و فروش شیره در نیمه دوم سال, فصل تهیه شیره و خرید شیره انگور تازه است.
شیره انگور در بازار به دو صورت قرمز و سفید است. که نمونه های سفید معمولا از انگور های سفید تهیه می شود و همان خواص و ویژگی ها را دارد. معمولا شیره
را از انگور هایی تهیه می کنند که درخت و یا بوته آن کمتر آبیاری شده باشد تا شیره به دست آمده از آن غلیظ تر باشد و انگور کمتر حرارت داده شود. زیرا حرارت زیاد
باعث از بین رفتن خواص و فواید میوه می شود.
شیره انگور مرغوب همان خواص و فواید انگور تازه را دارد و به همین دلیل هم طرفداران بسیاری دارد. شیره انگور سفید را در بسیاری از غذاها و دسرها جایگزین شکر می
کنند که طعمی فوق العاده ایجاد می کند. برای تهیه شیره انگور مرغوب باید به مراکز و فروشگاه های معتبر مراجعه کرد تا با اطمینان کامل محصول مرغوب و مناسب
را تهیه کرد.
نحوه نگهداری شیره انگور
در تهیه شیره انگور به روش صنعتی, از دیگ های تحت خلاء استفاده می شود و همین امر باعث می شود که کار جوشاندن و تبخیر آب انگور در مدت زمان زیاد و با
حرارت کم انجام شود. همین امر باعث می شود که خواص درمانی و فواید انگور حفظ شود و شیره تهیه شده مرغوبیت مطلوبی از لحاظ غذایی داشته باشد.
رنگ شیره های صنعتی از شیره های تولیدی به روش سنتی روشن تر است که اکثرا آن را دلیل افزودن آهک به شیره می دانند, در صورتی که تنها دلیل آن نوع
فرآوری آن و استفاده از دیگهای تحت خلاء است. در تهیه شیره انگور به هیچ عنوان از آهک استفاده نمی شود و فقط گاهی برای خشک کردن بعضی از انگورها و
تبدیل آنها به کشمش از تیزآب که نوعی اسید است استفاده می شود.
همه ی ما میدانیم که شیره و بعضی از فرآورده های شیرین دیگر در طبیعت, قندهای طبیعی هستند ولی قند و شکر جزء قندهای مصنوعی. اما تا حالا به این فکر
کرده اید که از لحاظ ساختاری چه تفاوتی بین قند طبیعی و قند مصنوعی وجود دارد.
قند و شکر مصرفی ما از نوع ساکاروز است و ساکاروز یک ماده دو قندی است که از دو مولکول گلوکوز تشکیل شده است. به عبارتی قند و شکر جزء قندهای ساده و
شیره جزء قندهای پیچیده است.در ساختار شیره انواع قندها مثل ساکاروز,گلوکز, فروکتوز و قندهای بزرگتر و حتی مقداری مواد پروتئینی,فیبرهای گیاهی, رنگدانه
های گیاهی نیز وجود دارد در حالی که قند و شکر این ریزمغذها را ندارد.
شیره انگور دارای رطوبت بسیار کم و قند بسیار زیاد است, بنابراین شرایط رشد و تکثیر باکتری ها در آن وجود ندارد. برای نگهداری شیره احتیاجی به یخچال نیست و
مدت زمان طولانی می توان در یک جای خشک و خنک و به دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری کرد. البته اگر در یخچال نگهداری شود مدت زمان ماندگاری آن بیشتر
می شود و اشکالی در آن به وجود نمی آید. قیمت شیره انگور متناسب با حجمی که در بسته بندی ها وجود دارد متفاوت می باشد.